Random stuff over alles wat ons wereldje compleet maakt.

maandag 10 november 2014

huiswerk?

hee,


Vandaag heb ik 14 tips en 3 no go's voor jullie op het gebied van leren en huiswerk maken.
1. Begin op tijd.
Ik weet dat het moeilijk is maar een heel hoofdstuk in je kop stampen op de avond voor je proefwerk gaat niet werken. Je gaat alleen maar stressen waardoor je niet rustig genoeg bent om echt dingen op te slaan.

2. To-do lijstje.
Als je een to-do lijst maakt weet je precies hoeveel je nog moet doen. Je hebt meer overzicht en kunt ook de dingen afvinken die je hebt gedaan.

3. Rustig plekje.
Ga op een rustige plek zitten om te leren of huiswerk te maken. Bijvoorbeeld op je kamer of in de bibliotheek. Als je zusje zit te krijsen omdat ze haar zin niet krijgt werkt dat niet echt ontspannend.

4. Samen huiswerk maken.
Je kunt elkaar helpen of de dingen verdelen. Je gaat minder snel andere dingen doen. En het is natuurlijk gezelliger.

5. Onderstrepen / Markeren.
Als je de belangrijkste dingen uit een tekst of samenvatting onderstreept of markeert, kun je in 1 oogopslag zien waar de belangrijke delen staan. Zo hoef je je alleen te focussen op de gemarkeerde / onderstreepte dingen.

6. Hardop praten.
Als je jezelf voorleest, moet je actief blijven. Zo kunnen je gedachten niet afdwalen.

7. Samenvattingen-lijstjes-schema's.
Lange teksten onthouden is moeilijk, vat ze samen zodat je in een kleinere tekst nog steeds even belangrijke informatie hebt.

8. Herhalen.
Hoe vaker je iets leest of hoort, hoe beter je het onthoudt. Blijf alles dus herhalen, keer op keer, ook al is het saai en denk je dat je het al kent.

9. Afwisselen.
Wissel maak- en leerwerk af. Zo maak je het "leuker" en kun je je beter concentreren.

10. Overhoren.
Vraag je vader, zus, vriendin, wie dan ook om je te overhoren. Zo weet je wat je al kent en wat je nog extra moet oefenen

11. Spiekbriefjes!
Nee, niet om mee te nemen naar school, maar om te leren. Als je zo gefocust bent op wat je doet en hoe je het doet onthoud je het veel beter. Helaas is dit persoonlijk en werkt het niet bij iedereen.

12. Oefentoetsen maken.
Zo weet je wat voor soort vragen er gesteld zullen worden. Zo weet je of je ze snel en makkelijk kunt maken of dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Vraag eventueel de antwoorden aan je docent zodat je alles kunt nakijken.

13. Pauze.
Als je te lang boven je boeken hangt, word het al gauw saai, vermoeiend en nutteloos. Want na ongeveer een half uurtje leren kan je je minder goed concentreren. Haal tussendoor iets te drinken of ga naar het toilet. Of ga een eindje wandelen of joggen zodat je je energie kwijt bent en er weer helemaal klaar voor bent.

14. Frisse lucht.
Hoe warmer je kamer, hoe sneller je in slaap valt. Dus heb je veel te doen? Zet even een raampje open.

Niet doen!

1. Andere dingen tussendoor.
Twee dingen tegelijk doen is lastig (tenzij je een vrouw bent ;)) Nee maar als 1 van de 2 leren is gaat het al helemaal niet lukken. Zet al je elektronica of alle dingen dat je ook maar zouden kúnnen weerhouden van leren uit of aan de kant. Zo kun je ook de mist niet in gaan.

2. At night.
Leerstof onthouden kun je niet als je moe bent. Je slaapt ook niet lekker als je je hoofd helemaal vol met informatie hebt gepropt. Straks ga je nog dromen over wiskundige formules!

3. Uitstellen.
Je kunt de stof voor je toets beter een dag van te voren al door en door kennen. dan een dag van te voren nog moeten beginnen.

Love,
Anouk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten